Bergwandelen kan uiteraard ruimer beschouwd worden dan zuivere bergsport. Toch neemt wandelen een belangrijke, zo niet de belangrijkste plaats in binnen de bergsport.

BPA richt zich voornamelijk op wandelen in de bergen of bergachtige gebieden en meer specifiek in het maken van meerdaagse tochten. Dit kan in volledige autonomie met de tent of via een netwerk van al of niet bewaakte berghutten of gîtes. Dit alles weliswaar zonder het betreden van gletsjers, rotsbeklimmingen en andere. Die zijn voorbehouden aan de discipline Hooggebergte.

Cursus Bergwandelen
De uitgebreide BPA opleiding tot zelfstandig bergwandelaar biedt de cursist een grondige theoretische fundering, aangevuld met praktijk (oriëntatie, EHBO), een weekend in de Ardennen en een stage in de Alpen.

Meer info over onze jaarlijkse cursus bergwandelen vind je achter volgende link: cursus bergwandelen.

Stages en begeleide tochten
BPA organiseert jaarlijks diverse stages en begeleide tochten in de bergen. Zowel huttentochten als tententrekkings zitten in het aanbod. Alle informatie hierover kan je terugvinden op de desbetreffende pagina: Stages en begeleide tochten. De tochten voor 2025 verschijnen op 1 december op de website.

Workshops

  • Workshop oriëntatie (weekend): Leer of herontdek je oriëntatietechnieken op gebaand en ongebaand terrein. (Gepland 26-27 april 2025)
  • Workshop bivak - theorie (avond): Deze workshop geeft een overzicht omtrent de belangrijkste aandachtspunten voor een tententrekking (o.a. materiaal en tochtplanning). (Gepland 13 maart 2025)
  • Workshop bivak - praktijk (weekend): Tijdens een weekend in de Ardennen voer je een kleine trekking uit, waarbij onderweg alle facetten van de tententrekking aan bod komen: materiaal, koken, tochtplanning, staptechniek... (Gepland voorjaar 2025)

 

Wandelingen & wandelweekends
BPA heeft een uitgebreid aanbod aan (halve-)dag wandelingen en meerdaagse tochten. Zie onze webpagina Activiteiten voor informatie hierover.