Binnen de bergsport kan klimmen opgesplitst worden in een aantal disciplines: sportklimmen, (alpien) rotsklimmen, boulderen en drytoolen (ijsklimmen zonder ijs).

Sportklimmen
Sportklimmen (of muurklimmen/indoorklimmen) wordt beoefend op een opgebouwde muur. Hierin zijn drie disciplines te onderscheiden:

 • Lead of lengteklimmen (KVB 1 & KVB 2): je klimt zo hoog mogelijk, gezekerd door een touw
 • Boulder: je klimt een korte route (4 à 5 meter) met enkele dikke matten als beveiliging
 • Speed: je klimt een gestandaardiseerde route in een zo kort mogelijke tijd

Rotsklimmen
Rotsklimmen is de meest voorkomende vorm van klimmen en bestaat uit het beklimmen van goed geëquipeerde rotsen. Er zijn de nodige haken en/of plaquettes aangebracht om met behulp van o.a. touw, gordel en musketons op een veilige manier de rots te beklimmen. Na een evaluatiemoment is het mogelijk om het KVB 3 te ontvangen.

Alpien rotsklimmen
Alpien rotsklimmen is een avontuurlijke vorm van het rotsklimmen. Hier worden beklimmingen gedaan van rotsen waar weinig of geen voorzieningen zijn. De tussenzekeringen en standplaatsen moeten zelf aangebracht worden door gebruik te maken van klemblokken, camelots en friends. Dit vraagt een uitgebreidere kennis en vaardigheid dan het sportklimmen.

 

OPLEIDINGEN

BPA biedt verschillende klimopleidingen aan. De opleidingen kunnen in twee groepen onderverdeeld worden: opleidingen tot zelfstandig klimmer en klimstages. De opleidingen tot zelfstandig klimmer volgen het principe van de klimvaardigheidsbewijzenEen klimvaardigheidsbewijs, kortweg KVB, is het bewijs dat je een van de stappen in de opleiding tot zelfstandig klimmer succesvol hebt afgewerkt. Deze opleiding bestaat uit vier, opeenvolgende onderdelen:

 1. Sportklimmen
  1. KVB 1 indoor toprope, meer informatie te vinden onder KVB 1
  2. KVB 2 indoor voorklimmen, meer informatie te vinden onder KVB 2
  3. KVB 3 outdoor voorklimmen, meer informatie te vinden onder KVB 3
 2. Alpien rotsklimmen
  1. KVB 4 adventure klimmen, meer informatie te vinden onder KVB 4

Daarnaast wordt er een klimstage aangeboden: alpiene klimstage multi-pitch in de Wilder Kaiser. Meer informatie en inschrijvingsmogelijkheden zijn te vinden via de agenda en de nieuwsberichten.

 

ACTIVITEITEN

Open klimdag niet leden Durnal zaterdag 31 augustus 2024 09u - 16u
Op 31 augustus organiseren we opnieuw de gratis BPA promodag op het klimmassief van Durnal. De deelname is gratis. Je betaalt enkel een waarborg van 10€ die je terugkrijgt als je komt. Wil jij ook eens klimmen op echte rotsen en een onvergetelijke dag beleven onder deskundige begeleiding van ervaren monitoren schrijf je dan deze link : Inschrijven

Open klimdagen
Iedereen die zelfstandig mag klimmen kan deelnemen aan de Open klimdagen. Alle informatie hierover is te vinden onder volgende link: open klimdagen.

Klimtreffen
Jaarlijks wordt een klimtreffen georganiseerd dat voor iedereen van elk niveau toegankelijk is. Er wordt ook rekening gehouden met liefhebbers van andere sporten zoals wandelen, MTB, ... Klimtreffen tijdens de Paasvakantie, jaarlijkse traditie in Orpierre, datum 2024 volgt.

 

Via ferrata
Via Ferrata of Klettersteig is een tak in de bergsport die steeds meer aan populariteit wint. Eerst even duiden, wat is via ferrata eigenlijk. Letterlijk betekent het, ijzeren weg. Je volgt inderdaad een vast verankerde kabel aan de rots.  Smalend wordt het wel eens klimmen voor dummy’s genoemd. Dat klopt voor een deel. Zeker als je deze sport beoefend onder begeleiding, want dan hoef je inderdaad geen touwtechnieken of knopen te beheersen. Als je echter op zelfstandige basis wil verder gaan komt er wel wat meer bij kijken.
Dankzij de enorme diversiteit, gaande van routes met een sportklimkarakter over oude alpine-steigen tot nieuwe moderne hoogteparcours met duizelingwekkende brugconstructies, allen met diverse moeilijkheidsgraden, is deze sport toegankelijk geworden voor iedereen. Men heeft ondertussen de commerciële voordelen hiervan ontdekt en tegenwoordig wordt hiervoor dan ook in bijna elk zichzelf respecterend bergdorp uitvoerig reclame gemaakt in de lokale toeristenfolders. Zowel de echte alpinist, de toevallige wandelaar of de avontuurlijke buitensporter vindt er zijn gading. Maar hier schuilt echter het gevaar: uit dergelijke grote diversiteit moet de beoefenaar een geschikte route kiezen, aangepast aan diens kennis en kunnen. De doelstelling is dan ook plezierbeleving, zonder zichzelf en/of anderen in gevaar te brengen.

BPA organiseert regelmatig weekends en stages en workshops in binnen- en buitenland waar je leert op een correcte manier een via ferrata tot een goed en veilig einde te brengen.

Open clubacitiviteit - open Via ferratadag:

Jaarlijks eind mei: initiatie via ferrata onder deskundige begeleiding. Hou de kalender in de gaten. Datum 2024 volgt. 

Via Ferrata touwtechnieken – 15/06/2024 - 16/06/2024 

Via ferrata is een tak in de klimsport waarvoor je geen touwtechnieken hoeft te kennen. Of toch? Indien je je verder wil vervolmaken in deze discipline ontsnap je er niet aan.
Wat gaan we doen indien we een kind meenemen, wat te doen als een passage voor iemand te zwaar blijkt, wat te doen als iemand zijn zelfvertrouwen helemaal weg is of wat als er ineens een rappel opdoemt.
Daar gaan we ons een weekend in verdiepen en zoals het hoort in de bergsport, kwaliteit voor kwantiteit. We gaan voor niet teveel technieken, maar je gaat ze wel volledig beheersen na dit weekend.
Samen maken we er trouwens sowieso ook weer een toffe ervaring van.

Link naar meer informatie en inschrijvingsformulier : Link

 

Start to Via Ferrataweekend in de Ardennen – 22/06/2024 - 23/06/2024 

Via ferrata is een erg toegankelijke en plezierige vorm van de klimsport. Gezekerd een stalen kabel en met behulp van voetsteunen, beugels, ladders en wankele bruggetjes baan je je een weg over de rotsen. Niettegenstaande is een via ferrata niet zonder risico: een fout kan dramatische gevolgen hebben. Tijdens het Start to Via ferataweekend brengen we je alle basistechnieken bij die je toelaten zelfstandig eenvoudige via ferrata’s zonder rappel e.d. te ondernemen. Naast een praktisch gedeelte wordt ook een theoretisch gedeelte voorzien om voldoende kader te voorzien. 

Link naar meer informatie en inschrijvingsformulier : Link

 

Via Ferratastage in Lienzer Dolomieten (Oostenrijk) – 08/09/2024 - 15/09/2024 

Na twee zeer geslaagde edities in Les Ecrins trekken we naar de streek rond Lienz, tussen de Plockepass en de Galitzenklamm. We verblijven op een vaste verblijfplaats (camping), van waaruit onder de begeleiding van 3 ervaren monitoren een mooie mix van sport- en alpiene via ferrata’s worden ondernomen. Doel van de stage is enerzijds je technieken en zelfzekerheid te verbeteren, maar evenzeer te genieten van grote hoogtes, idyllische watervalletjes, keiharde kalksteen en feeërieke landschappen. Kortom, achteraf staat deze week rotsvast in jullie geheugen gegrift. Zie Via ferratastage vanuit Lienz (Au)  

   

Start to via ferrata weekend van 19 en 20 oktober 2024

Het traject dat wij jullie willen aanbieden bestaat uit drie weekends. Eerst eentje om jullie de basis bij te brengen, het tweede om de meer gevorderde technieken aan te leren. De twee staan los van elkaar en kunnen dus zeker ook apart gedaan worden, mits een palmares voor het tweede. Het derde weekend is er eentje dat focust op touwtechnieken binnen via ferrata en kan pas gedaan worden met heel wat ervaring in deze tak van onze bergsport.
Over het eerste weekend. Dit zal plaats grijpen op 19 en 20 oktober met overnachting in de Chaveehut op basis van half pension. Verder zorgt BPA voor: Een PowerPoint, reservatie van de massieven, begeleiding door gediplomeerde instructors en het technische materiaal, bestaande uit een klimgordel, helm en via ferrataset. Indien u zelf in het bezit bent van één of meerdere van deze items mag u die uiteraard gebruiken. Ook inbegrepen in de prijs is het KBF boek Start to via ferrata.
Zelf zorgt u voor een picknick en drinken voor twee dagen, vervoer van, naar en tussen de massieven als ook voor een paar stevige schoenen. Liefst bottines maar stevige sportschoenen kunnen ook wel. Het liefst heeft u ook geen last van hoogtevrees.
De prijs voor dit alles bedraagt voor BPA leden 110 euro en voor andere KBF leden 135 euro. Lidmaatschap van KBF is dus verplicht. Inschrijven kan via deze Link: Inschrijven
Het weekend start op zaterdag om 9 uur aan het commandocentrum van Marche les Dames en eindigt rond 16 uur aan de rotsen van Le Grande Malade
Voor inlichtingen
Steven Horemans Tel 0496/07-44-21 of stevenhoremans.sh666@gmail.com